BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Followers

Sunday, August 30, 2009

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE-52





                                                                                                                                                                                                     
                      Salam Ramadhan semua umat Islam...Esok adalah hari ke-10 kita berpuasa dan esok juga merupakan Hari Kemerdekaan bagi kita semua rakyat Malaysia..Bersyukur kita ke hadrat Ilahi kerana atas nikmat-Nya kita masih merdeka dan aman di negara kita yg makmur ini..Jadilah seorg yang patriotik dalam mempertahankan budaya bangsa dan kemerdekaan tanah air kita.Ingatlah jasa perajurit2 kita yang terdahulu,pengorbanan mereka untuk membebaskan Tanah Melayu dari genggaman penjajah..Usaha Tok Janggut,Dato'Bahaman,Mat Kilau,Rentap,Dato'Maharajalela,Mat Salleh,Tunku Abdul Rahman,Tun Sambanthan,dan ramai lagi...Jasa2 mereka haruslah kita kenang dan ambil iktibar...Usaha mereka haruslah kita pertahankan..Ingatlah Malaysians,jangan lalai dengan usaha2 'mereka' yg sentiasa menanti peluang untuk kembali menjajah kita...
Salam kemerdekaan dari misschekleen untuk semua~                                                                                            

Lupus Sukar Dikesan, Tiada Penawar

Lupus Sukar Dikesan, Tiada Penawar

Shared via AddThis

Wednesday, August 26, 2009

SAYA BUDAK BARU BELAJAR

Hello world~
Erm,aku terpk skarang..apekah yg aku ptt tls bagi membestkan
blog aku??Intention blog ni sebenonye juz nk bg info pape yg
terjd wat msa skrg...Nak taruk pics..aku pn xpaham asal blog aku xleh letak pics.
Tp aku taw jwpannya coz ak x guna premium user..Adakah kerana itu
maka blog aku xleh letak gambo??Agak kejam bgku yg misken ini..
Aku masih mamai2 dalam menaip2 di blog neh..
Beselah..kanak2 baru belajar..
Tetiba aku tekan add image~~
xsemena2 kuar upload image......



ni gambar hp yg aku cam ase nak je..tp xtaw bpe RM
(nokia 6300 dual sim)

Saturday, August 22, 2009

SALAM RAMADHAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM




Salam Ramadhan to all muslim and muslimah.....






Alhamdulillah..dapat gak rase bulan Ramadhan tahun ni..


My wish for this month is to make a hijrah..


aku nak balancekan edup aku..


nak change from bad to good..


Sepanjg aku edup xtaw lak if aku ade wat salah ngan org..


myb im too naive or myb aku mcm mls nk amek taw..


Tp stau aku,niat aku yg baek neh slalu sgt disalah ertikan..


Dah ler tu,ramai lak nak pijak pale aku..susah kalo kita di label sbg baek..


nt org dh wat cam sesenang je nk manipulate kita..


Tp,sempena Ramadhan ni..aku betul2 nak berubah..




And to all people yg kenal aku~


Salam Ramadhan n ampunan kemaafan dipinta..


Moga Barakah Ramadhan menyinari kita..amin~






Wednesday, August 19, 2009

SELESEMA BABI(PANDEMIK INFLUENZA H1N1) MENULAR SEHINGGA TAHUN DEPAN


Vaksin diterima Oktober bukan jaminan kes mudah dipantau

KUALA LUMPUR: Wabak selesema babi atau Influenza A (H1N1) dijangka terus menular untuk tempoh sekurang-kurangnya enam bulan hingga setahun lagi walaupun Malaysia dijangka menerima bekalan vaksin untuk penyakit itu menjelang Oktober depan. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, bagaimanapun mengingatkan vaksin yang bakal diterima bukan penyelesaian kepada wabak H1N1 kerana bekalannya tidak mencukupi untuk seluruh rakyat dan keutamaan kepada anggota barisan hadapan serta golongan berisiko tinggi.
"Kita menjangkakan selepas enam bulan atau setahun dan lebih ramai orang dijangkiti H1N1 dan sembuh, semakin ramai yang akan imun terhadap virus itu... keadaan tidaklah jadi teruk," katanya kepada pemberita selepas sesi soal jawab secara langsung melalui laman web New Straits Times, NSTLive di Balai Berita di sini, semalam. Sambil menjelaskan 95 peratus daripada semua kes positif H1N1 di negara ini berjaya disembuhkan, beliau berkata, catatan kadar kematian di Malaysia lebih tinggi kerana pengiraan dibuat berdasarkan kes yang sudah disahkan, sedangkan mengikut panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) peratus kematian H1N1 dikira berdasarkan jumlah kes jangkitan didarab 20 dan dibahagi jumlah kematian. Sementara itu, dalam kenyataannya, Dr Mohd Ismail berkata, virus selesema babi meragut tiga lagi nyawa menjadikan jumlah kes kematian dilaporkan sehingga jam 9 pagi semalam mencecah 67 orang.
Tiga mangsa itu ialah seorang wanita berumur 33 tahun yang meninggal dunia pada 12 Ogos lalu akibat severe bronchopneumonia (pneumonia bronkitis teruk), diikuti seorang kanak-kanak perempuan berumur 10 tahun (13 Ogos) dan seorang warga emas berumur 71 tahun (14 Ogos). Kanak-kanak perempuan itu meninggal dunia akibat Systemic Lupus Erythematous with severe pneumonia with renal impairment (pneumonia teruk dengan kegagalan buah pinggang berfungsi), manakala warga emas pula disebabkan oleh Ischaemic Dilated Cardiomyopathy precipitated by pneumonia. Sehingga jam 9 pagi semalam, katanya, 276 pesakit H1N1 masih dirawat di wad dan 36 lagi di Unit Rawatan Rapi. Di SERDANG, Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom, berkata kementerian akan mengarahkan semua pelajar yang tidak menduduki peperiksaan awam bercuti lebih awal jika berlaku gelombang kedua serangan virus selesema babi.
Di KOTA KINABALU, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata kerajaan akan mengumumkan harga siling bagi penutup hidung dan mulut hari ini, selain menentukan jenis penutup yang akan digunakan.




Hari ni aku baca BH seperti biasa,and kes H1N1 mmg antara tajuk yg
aku akan baca.Selain drpd tu,
aku baca gak news laen,ye la variation info(betul ke aku cakap neh?).Dalam tajuk2
berita,beselah...kes Ustaz Rock nga
n Waheeda mmg pemes la.
Aku pn xlayak nk marah2,g pun bukan ada kaitan pun ngan aku.
Mmg la aku marah coz dia cam rampas laki org,mmg dahsyat bg aku.
Tp ajal maut,jodoh pertemuan adalah di tangan Allah swt.
Kita sama2lah doakan agar mereka bahagia,seperti apa yg diharapkan oleh
parents dorg.Aku mls nk update kisah dorg kt BH,nt korg baca la sendiri.
Berbalik kpd kes H1N1,korg mesti perasan kan ayat yg aku bold n
ada yg npk cam font lain sket.
Hah..mende alah tu la penyakit aku(SLE with renal function).
Agak2 lah,if aku dpt H1N1,aku akan dpt SLE with severe pheumonia with renal impairment
cam dak tu ke ah?Eisy...gerun aku..adeh la.Aku agak la kan,seme member aku
(pesakit SLE) tgh berkurung kat umah cam aku..huhu..Tp yela,
seme atas kuasa Dia,pe yg kita kena wat ialah ikhtiar.Aku dah ikhtiar dgn cara aku,
and aku taw setiap org ada cara msg2 yg tersendiri bg
mencegah masalah dunia ni.Ni pun aku ada terbaca gak,if angka kematian
menjangkau 0.4%,maka gomen akan isytihar darurat.Tp stakat ni,angka kematian adalah 0.1% lebih.

Sunday, August 16, 2009

LAGI KES TERBARU H1N1(62kes kematian) + KISAH2 ARTIS

Salam bloggers..
Sebenarnya,aku xde la nk post sgt today.Nak kata xde modal ada je
tp sje nk restkan blog aku.
Tp,adalah bbrapa yg aku bc,tergerak hati lak nk tls.
Today aku baca BH online,saje nk tgk angka baru H1N1
dan mmg spt ape aku jangka,angkanya meningkat kepada 62 org,
dan hari aku xpost(14 Ogos) aku dapat taw
angkanya adalah 51 org(yg meninggal bukan kena ye).So,korg + - (aku xjmpa bhgi) x, rupanya dh bertambah sebanyak 11 org yg dah mati.
Yg terbaru dikatakan kanak2 istimewa(sindrom down).Innalillah..
Apakah yg sedg berlaku sbnarnya??Masih xde fikiran ke manusia neh?
Aku betul2 xpaham apa la yg dorg pk..If xnak pk untk diri & keluarga sdri,at least pk la untk org laen yg still nk hdp..Kalau dh dikuarantin,kuarantin la btl2 jgnla kuarantin g
shopping lak..cam xleh blah je aku ase manusia camtu.
ni aku sertakan berita terbaru H1N1 yg aku dapat kt BH online
H1N1: 3 kematian baru, dua daripadanya lewat diberi rawatan

KUALA LUMPUR: Tiga lagi kematian terbaru akibat selesema babi atau Influenza A (H1N1) dengan dua daripadanya disebabkan mangsa lewat diberikan rawatan, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai. Ia membabitkan dua kanak-kanak lelaki berumur enam dan tiga tahun serta lelaki berumur 50 tahun. Dengan kes terbaru itu, jumlah terkumpul kes kematian akibat H1N1 setakat ini ialah 62 orang.
"Kementerian kini menjalankan siasatan punca menyebabkan mangsa lewat diberi pemeriksaan dan rawatan antivirul H1N1," katanya selepas merasmikan Karnival Sihat Sepanjang Hayat Kawasan Serdang, dekat sini, hari ini. Beliau juga berkata, setakat semalam, 283 kes jangkitan baru dilaporkan menjadikan jumlah terkumpul, 3,857 kes.
Kanak-kanak istimewa antara 3 korban terbaru H1N1

SERDANG: Seorang kanak-kanak istimewa berumur enam tahun yang mengidap Sindrom Down adalah salah seorang daripada tiga korban terbaru Influenza A(H1N1), menjadikan jumlah kes kematian di negara ini kepada 62 orang. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata dengan tiga kematian terbaru itu menjadikan 283 kes baru dan sejumlah 3,857 kes disahkan positif H1N1 setakat ini. Beliau berkata kanak-kanak itu yang juga menghidap penyakit jantung berlubang, meninggal dunia Khamis lalu selepas dimasukkan ke hospital 9 Ogos setelah dua hari mengalami simptom H1N1.
Beliau berkata seorang lagi kanak-kanak berusia tiga tahun turut menjadi korban H1N1 setelah dimasukkan ke hospital pada 1 Ogos selepas mengalami demam dan batuk selama lima hari dengan kesukaran bernafas. "Kanak-kanak itu meninggal dunia pada Jumaat disebabkan "pneumonia yang teruk", katanya kepada pemberita selepas merasmikan karnival Sihat sepanjang Hayat Kawasan Serdang, Selangor di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina, Serdang Baru 1 di sini. Liow berkata korban terbaru yang ketiga ialah seorang lelaki berusia 50 tahun yang meninggal dunia pada Jumaat setelah dimasukkan ke hospital pada 3 Ogos kerana mengalami demam, batuk, cirit birit, muntah dan sukar bernafas.
Katanya lelaki itu meninggal dunia disebabkan oleh "septisemia dengan pneumonia yang teruk". Liow berkata sehingga kini terdapat 283 kes baru dengan 213 pesakit sedang dirawat di wad biasa dan 33 lagi di rawat di Unit Rawatan Rapi di mana 16 kes mempunyai faktor risiko iaitu penyakit kronik (tujuh) asma (tiga), obesiti (dua), kecacatan otak (dua), hamil (satu) dan peringkat selepas bersalin (satu). Liow berkata kementeriannya mendapati masih ramai pesakit yang mengalami simptom H1N1 tidak memberikan kerjasama yanng baik dalam mengawal penularan penyakit itu. Sehubungan itu, beliau mengingatkan orang ramai supaya segera mendapatkan rawatan di klinik atau hospital berdekatan sekiranya mempunyai simptom H1N1 serta mengingatkan para doktor supaya tidak menangguhkan pemberian antiviral kepada pesakit.
Katanya mengikut Seksyen 12 (1) Akta Kawalan Penyakit Berjangkit 1988, setiap orang yang mengetahui penyakit yang boleh merebak kepada orang awam, dan sengaja tidak mengendahkan larangan dikuarantin sehingga menyebabkan orang lain dijangkiti akan didenda RM2,000 atau dikenakan penalti maksimum sehingga RM10,000 atau dipenjara 2 tahun atau kedua-duanya sekali. - Bernama
Mengikut ucapan Menteri Kesihatan kita neh,Datuk Seri Liow Tiong Lai sesape yg dh kena tu silalah duk umah,jangan la ngengada nk kuar.Kalo kuar gak nt nak kena
denda or jail.Padan muka kau..Begitulah rumusan aku leh wat..Yela,ckp ngan
manusia xbape reti ni ssh,xde nk pk org laen.
Nyusahkan negara je.Sampaikan gomen kena wat dasar camtu lak.
Cam kena jga budak2 lak,xdgr kata kena denda,grounded..
padahal yg wat hal seme dh kertu..
(jgn ada sesape terasa lak,ini hanya ulasan aku je)
Then,cerita pasal artis Malaysia kita.
Actually,aku xde la cam teruja sgt nk post sal retis ni.
Tp,ade la aku nk cakap sket..
Pes=Norman Abdul Halim aka Norman KRU dh nak kawen(kawen dh ke eh?
Norman dikatakan akan berkahwin ngan pekerja dia gak,aku x ingat nama tp aku taw org
pggl dia Miss S.Miss S ni rupanya sedara isteri Edry.
So,kira kes sedara mara gak la.
Seken=Ajai + Liza..Alhamdulillah,kawen gk dorg.
Third=aku agak terkejut sebenonya.Tahler,cam xcaye..tp aku tls gak la coz cam sah je
kuar BH lg neh.Akhil + Waheeda dah selamat diijabkabulkan..
Adehla,aku bukan pe,dolu2 bukan maen lg nafi
aku siap ckp yg Waheeda ni kena fitnah..peh,
upenya api dalam sekam..membara dah tp xde la
sape2 yg nampak.Aku pes npk tjuk,ingat filem ke hape dorg kawen..alih2 btl lak..
Xkan BH tipu kot???
Tp,ye la,dh jodoh dorg..even aku ase cam xleh blah pas bace
tp tahla...aku tls je la.Sesape yg ade pendapat tlg lah kongsi ye
(tetiba aku ingat kes Siti Nurhaliza ngan Memey lak)

APAKAH ITU H1N1?

Viral novel influenza type A H1N1.
Ianya berasal dari virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yang sepatutnya hanya menjangkiti ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yang lebih tinggi di dalam rantaian makanan/manusia. Dan semasa di dalam badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dari manusia kepada manusia.
JANGKA HAYAT VIRUS.
Oleh kerana ia adalah virus 'air born', ia hanya boleh bertahan di udara selama 2-8 jam sahaja. Jika selepas tempoh tersebut ia tidak mendapat perumah atau 'host' (badan manusia), ia akan mati. Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan"air ventilation" (pengudara) yang baik, akan bersih dari virus tersebut.
APA YANG PERLU ANDA TAHU?
ASAL VIRUS INI...
Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadinya outbrake di Mexico tapi tidak dilaporkan kepada WHO.Kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahukan ia tercetus di Mexico.
VIROLOGI VIRUS H1N1...
Incubation period yang singkat pada purata 2 hari dengan julat 1-4 hari. Ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkiti pesakit. Pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkiti paling cepat dan selewat2nya hari ke-4. H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kepada pesakit yang berisiko, ia dapat membunuh. Jika pesakit adalah seorang yang normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.
CARA SERANGAN..
Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin & percakapan.Virus ini akan menyerang sistem pernafasan (seperti selsema burung dan SARS). Peringkat awal, ia hanya pada "trakea" jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat "lung collapse" @ koma.Ia amat berbahaya pada golongan yang berisiko tinggi.
SIAPA YANG BERISIKO...
1- Orang yang ada masalah obesiti @ gemuk.
2- Wanita yang mengandung.
3- Orang yang ada asthmatic/lelah.
4- Orang2 yang bermasalah dengan sistem imunisasi(menjalani operation yang besar, kanak2 yang belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yang rendah tahap imuniti e.g.HIV,SLE etc).
SIMPTOM2...
Hari 1: Rasa kurang sihat, tidak bermaya.
Hari 2: Selsema, batuk dan demam yang kekal (demam tidak turun walaupun telah makan ubat demam).
Hari 3: Rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas.
Hari 4: Sakit dada yang teruk (jumpa doktor dengan segera).
Hari 5 dan ke atas: "lung collapse" atau koma.
LANGKAH2 KAWALAN...
1) Golongan2 yang berisiko elakkan daripada kesesakan(kawasan yang padat dengan orang ramai)
.2) Menjaga kebersihan diri. Basuh tangan selalu dan dengan betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran.
3) Elakkan diri jika terdapat orang 'batuk, bersin dan kurang sihat.'
4) Jika kurang sihat, elakkan diri dari beraktiviti (sosial dan berkumpulan).
5) Jika kurang sihat dan ada ILI (Influenza Light Illness @selsema biasa) jangan hadirkan diri di kawasan orang ramai.Jika terpaksa pakai 'mask'.
6) Untuk orang yang SIHAT, elakkan dari kawasan yang padat.
7) Jika ada tanda2 simptom di atas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan.
8) Jika SIHAT, JANGAN ke hospital atau klinik untuk check-up kerana di kawasan tersebut mengandungi banyak virus.
9) Tidak perlu ambil anti-viral atau apa-apa ubat influenza..!!!
Jika sihat dan mengambilnya akan mengakibatkan resistan kepada vaksin @ ubat2 untuk rawatan jika terkena jangkitan.Ini kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yang telah mengambil ubat2 tersebut terlebih awal.
10) Vaksin hanya akan 'wujud' seawal2nya pada Oktober dan hanya untuk "frontliner" sahaja. Dan untuk awam selewat2nya pada 2010.11)
Untuk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal sahaja di Malaysia. Ia mengambil masa 6 jam untuk"run test" kepada 1 batch sample. Jika klinik menyatakan yang mereka boleh jalankan ujian, itu adalah tidak betul. Tak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.
12) Tahap kesedaran dan pengetahuan yang tinggi amat perlu untuk kita sama2 menghadapi outbreak ini.
Sama2lah kita berdoa kepada ALLAH s.w.t. agar bala ini cepat berlalu. Amin..
p/s: Ini adalah sumber taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan penyakit berjangkit dari Kementerian Kesihatan Malaysia di Pan Pacific KLIA pada 1/8/2009. Moga semua dapat iktibar..

Saturday, August 15, 2009

THE MEMORABLE LOST

Salam kerahmatan ke atas semua manusia yang beragama Islam n selamat sejahtera kt yg bukan Islam((ceh cam speech assembly lak...)
Dalam post yg dulu aku(my sad story) ada aku citer sal arwah(ore Kelate said muloh)atok aku meninggal(6 Julai 09)..so keesokannya kitorg wat la kenduri arwah selama 7 malam berturut2.Alhamdulillah,semua berjalan dgn baik,dengan anak2 n cucu2 pakat2 tolong pape yg patut,ngan jiran2 seme..amin,berkat semua siap dgn lancar.Then,kemarin(14 Ogos 09),dipanggil sbg malam 40.Kiranya dah 40 hari arwah atok aku pergi..Sepupu aku ada yg balik bersama dgn anak2 yg masih kecil...tomeiii sgt...Mak sedara aku opkos la ada..Yang bestnya,rumah yg sunyi dah jd meriah n tomeii cangat ngan adanya budak2 kt umah..uwh,really missh them..Dorg dah balik td,yela keje kan..sebek dpt cuti.
Aku kemarin mmg bz la ngan sepupu2 aku..Yela,wat makan2 kan,sebek jiran2 dtg menolong,Amalan tradisi gotong-royong atau kitorg kt sini pggl BEKWOH(aku agak BIG WORK) still segar kt kg..and Im really happy with it.At least xde la cam tercungap2 kitorg yg semmgnya sikit kt rumah ni.
so,Alhamdulillah,malam ni adalah malam last and aku doakan arwah atok aku sentiasa dirahmati dan diberkati hendaknya.I really miss him..Moga Allh swt tempatkan dia di tempat orang2 yg beriman_al-Fatihah
Kepada-Nya kita datang dan kepada-Nya lah kita kembali.Hanya Allah yg kekal selama2nya..

Wednesday, August 12, 2009

CORETAN RASA~


Salam world....




Hari ni aku bace lagi paper(BH)..dan opkos berita plg hebat ialah H1N1.Still pasal Tengku Puan Pahang neh.Aku cam salute gak Tengku Puan Pahang(Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar) ni coz she said yg langkah plg baik ialah tutup sekolah.Honestly,kita xnak P&P tertangguh,aku paham coz aku nt nak amek exam gak.But then,between learning and nyawa yg xde ganti tu,mana lg korg nk pilih.Kitorg rakyat bese neh hanya menurut je pape arahan.Kene g keje,g skul or wut ever cam bese,so kitorg kene la ikut.Kekang xdpt gaji lak.Ini pun,aku hengat raja ni pun jd very concern coz mende ni kene kat pamili dia.Honestly,aku pun akan camtu...

Herm,bila aku baca ttg news ni,tingat lak time dedolu aku pes kene penyakit aku.Cam ni le gak lbh kurg Umi aku pk.Yela,tahun 1994,aku kene menda alah ni(SLE).Manade kitorg yg duk ceruk kg penah dgr.Dah la tu,time Dr Lim Yam Ngo(dr yg rawat aku time tu..uhuhuhu really mish her)sebut nama penuh mende alah tu lagi tercengang mak bapak aku.Systemic Lupus Erythemathosus...adeh,mau pengsan dowh kalo aku yg pendengarnye time tu.Dah la xleh dirawat,(still now xde ubat untuk sembuhkan juz to control je)aku time 2 dah nyawa2 ikan...Tp Allah Maha Kuasa,aku pulih and still breathing till now..amin.Thanx Allah,can never thank The Greatest You.

Skarg,bla aku baca part Tengku Puan Pahang neh,ase ingat lak zaman2 dolu.Yela,facing ngan mende yg kita xpenah taw,hanya kepada Dia je la kita mampu nak mohon.Percaya je dengan takdir yg Dia beri and be strong,anything can be done.InsyaAllah.Till now,bla aku ase down yg amat,Dia lah tempat yg aku hadap selain kawan aku yg sudi mendgr.

Nanti in detail aku cite hal dolu2 aku lak,time pes2 saket ke or wut ever..ade ke org nak taw..huhuhu..

Erm.td aku msg kawan aku..then she said kat skolah ade murid F2 dah meninggal,suspect H1N1...Innalillahi wainna ilaihirajiun...Kepada_Nya kita datang dan kepada-Nya lah kita akan kembali...So,skarang ni aku terpk lak,x tutup ke skolah nanti??Dah la cikgu2 aku pakat gi KL,kekang balik deman wat naya je...huhuhu(ampun..)Sekarang ape yg kita perlu buat adalah berdoa je.Umi aku cakap kita selalu2 lah baca Subhanallah...bg melindungi diri kita drpd ancaman H1N1 ni,Insya Allah xkene..amin...




k lah,berundur diri seketika...moga di lain hari aku post lagi cerita2 baru...peace no war...layan~



RELA DUDUK DI WAD-TENGKU PUAN PAHANG

Tengku Puan Pahang tak mahu penyakit berjangkitKUALA LUMPUR: Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar yang dijangkiti Influenza A (H1N1) bersama lima anaknya, rela ditahan di wad dan tidak dikunjungi suami serta pelawat kerana tidak mahu wabak itu menjangkiti orang lain. Tunku Azizah berkata, baginda tidak berkecil hati kerana terpaksa tinggal dalam wad pengasingan bersama anak-anak, malah turut menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) melarang Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah melawat selepas kembali dari London, petang semalam.
"Saya bersyukur kerana rawatan yang diberikan doktor berjaya mengurangkan kesakitan, tetapi kami perlu ditahan di wad sehingga pulih sepenuhnya. Biarlah kami saja di sini bersama doktor dan jururawat sebab saya tidak mahu penyakit ini berjangkit kepada orang lain. "Ketika sakit seperti ini, semestinya saya mengharapkan kehadiran suami dan anak-anak memerlukan bapa di sisi, tetapi saya tidak berkecil hati jika Tengku Mahkota tidak dapat bersama kerana kesihatan baginda lebih utama," katanya ketika dihubungi Berita Harian. Lima anak baginda - Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah, 14, Tengku Muhammad Iskandar Ri'ayatuddin Shah, 12, pasangan kembar Tengku Ahmad Ismail Mu'adzam Shah dan Tengku Puteri Afzan Aminah Hafidzatullah, 9, dan Tengku Puteri Jihan Khalsom 'Athiyatullah, 7, dimasukkan ke wad diraja Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Kuantan, Jumaat lalu.
Tengku Puan pula disahkan menghidap H1N1 sehari selepas itu. Baginda dan Tengku Mahkota sebelum itu berada di London bagi menyaksikan perbarisan tamat latihan anak sulung mereka, Tengku Amir Nasser Ibrahim di Royal Military Academy, Sandhurst, tetapi terpaksa pulang awal, Sabtu lalu, bagi menemani lima anak baginda di HTAA. Menceritakan saat cemas apabila dimaklumkan lima anak baginda dijangkiti H1N1, Tengku Puan berkata: "Saya menangis apabila diberitahu lima anak di Kuantan menghidap H1N1, terutama apabila mengenangkan seorang daripada mereka mengalami asma yang mungkin menerima risiko tinggi akibat penyakit maut itu, sedangkan ketika itu saya dan suami berada di London. "Memang sukar menerima kenyataan yang akhirnya anak saya turut menjadi mangsa, terutama apabila mengetahui H1N1 boleh menyebabkan kematian jika penghidapnya mengalami penyakit seperti asma dan radang paru-paru.
"Saya tidak henti berdoa semoga semua anak selamat dan sepanjang dalam penerbangan pulang ke Malaysia, fikiran saya berkecamuk memikirkan nasib mereka," katanya. Tengku Puan berkata, baginda bergegas pulang untuk memberi sokongan moral dan menenangkan lima anaknya yang ketika itu sangat lemah akibat jangkitan H1N1. "Tengku Mahkota yang terkejut dengan berita itu menawarkan diri untuk pulang, tetapi saya melarang kerana baginda turut mengidap asma dan berisiko tinggi jika dijangkiti H1N1. Sebaik sampai di Kuantan, saya terus melawat anak di HTAA dan keadaan mereka ketika itu sangat lemah, muntah dan tidak berselera makan. "Apabila tidur malam, mereka meracau kerana bermimpi yang bukan bukan. Paling membimbangkan, suhu badan mereka tinggi sehingga mencecah 40 darjah selsius. Akibat berada di sisi mereka, saya akhirnya turut dijangkiti H1N1 dan wad ini tidak boleh dikunjungi orang ramai," katanya. Mengenai keadaan baginda dan anak-anaknya, Tengku Puan bersyukur kerana suhu badan mereka sudah menurun selepas diberikan antiviral, Tamiflu. "Cuma Tengku Hassanal yang masih panas badannya, tetapi keadaan semua anak, termasuk Tengku Ahmad Ismail yang menghidap asma, sudah semakin stabil walaupun mereka belum berselera makan," katanya. Mengumpamakan diri baginda dan anak-anak bagaikan makhluk asing disebabkan semua doktor dan jururawat perlu memakai pakaian khas daripada kaki hingga ke kepala ketika merawat mereka, Tengku Puan berkata, pengalaman dilaluinya kali ini sungguh mencabar kerana lima anak dan dirinya diserang sakit serentak. "Saya bagaikan hilang arah kerana H1N1 bukan penyakit biasa, sebaliknya banyak kematian dilaporkan di negara kita. Ketika itu, perasaan pilu melanda kerana terbayang sukarnya saya mendapatkan cahaya mata, tetapi kini semua mereka diserang penyakit maut itu," katanya. Tengku Puan berkata, seorang daripada pengasuh anaknya turut dijangkiti H1N1 dan dirawat di hospital sama, manakala tujuh lagi dikuarantin di rumah selepas mendapat tanda diserang penyakit berkenaan. "Ketika mula dijangkiti H1N1, saya menghubungi isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor memaklumkan keadaan kami dan setiap hari, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menelefon untuk bertanyakan perkembangan kesihatan kami. "Saya juga bimbang kerana adik, Tunku Mariam yang turut menghidap asma dan anaknya, yang membantu menjaga lima anak saya sementara menunggu ketibaan saya ke HTAA, kini sakit dan mempunyai simpton H1N1 dan mereka sudah menjalani pemeriksaan di Kuala Lumpur tetapi belum mendapat keputusan lagi," katanya. Tengku Puan juga menasihatkan orang ramai supaya tidak bersikap lewa dan menganggap H1N1 seolah-olah tidak berbahaya dengan membawa anak ke tempat awam yang dikunjungi ramai. "Malah, pada ketika Kuantan dilanda wabak ini, masih banyak pihak yang menganjurkan pesta keraian. "Sepatutnya, langkah berjaga-jaga perlu dilakukan termasuk memakai topeng muka dan selalu mencuci tangan. Paling menyedihkan, sekolah masih terus dibuka walaupun ramai murid yang sakit. "Guru hanya mengarahkan mereka pulang, sedangkan langkah paling tepat yang patut diambil ialah menutup sekolah bagi menghalang wabak penyakit itu menular," katanya.

Tuesday, August 11, 2009

Still About H1N1 Fever

Salam to all readers yg sudi menyelip ke sini..
Maybe x ramai yg nak menyemak kt sini coz intipati yg ada kat sini bukanlah sgt digemari oleh anak2 muda baya2 aku neh.But then apa yg aku post aku rasa amat perlu bg memberitahu dunia ttg apa2 yg menjadi perhatian dunia dan Malaysia recently.Bg aku biola org nak ckp blog aku ampeh or wut ever,yg pentg niat aku utk berkgsi sdkt sebyk apa2 yg blh diberitahu sbg panduan hdp org yg baca blog aku neh.Lately aku byk cite hal demam H1N1 yg mmg sgt dahsyat kt mana2 skali pn.Skarg ni golongan raja2 pn dh kena menda alah ni.So sbg rakyat yg prihatin,aku masih lg ingin bercerita hal H1N1 neh...
Tengku Puan Muda Pahang ngan 5 anak dia dah kena H1N1.Skarg ni dorg treatment kt Hospital Tengku Ampuan Afzan.
Selain drpd H1N1 ada gak aku selitkan ksh2 universal..Nak cite hal diri aku wat msa ni,I think xde la menda2 yg havoc sgt yg dapat ditulis. My life just being ok as well(maybe?).Cuma bese la hidup,manade pnh xde dugaan.Kita tempuh je la dgn penuh kesabaran.Xde maknanya hdp tanpa dugaan dari-Nya kan?
Beberapa post yg aku akan post lepas ni adalah berkaitan berita yg aku baca lam BH hr ni sal H1N1.So,sesapa yg berminat nak tgk silalah ye..Thinking of what happens today,aku ase xde lah yg lbh penting untuk aku tls selain drpd mende alah ni.So keep on reading..
Tengku Puan Pahang, lima anakanda hidap H1N1

KUANTAN: Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dan lima anakanda baginda dirawat di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAF) kerana dijangkiti Influenza A (H1N1). Lima anakanda baginda yang berumur tujuh hingga 14 tahun, termasuk pasangan kembar yang berusia sembilan tahun dimasukkan ke hospital pada Jumaat lalu, manakala baginda dimasukkan keesokan harinya. Pengarah hospital, Datuk Dr Ardi Awang ketika dihubungi, berkata keadaan baginda dan semua anakanda Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah yang sedang dirawat di wad diraja hospital berkenaan sudah diberikan antiviral.
"Kita membuat pengawasan dan baginda serta anakanda akan dibenarkan keluar daripada hospital apabila pulih sepenuhnya," katanya. Mereka ialah Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah, 14; Tengku Muhammad Iskandar Ri'ayatuddin Shah, 12; pasangan kembar Tengku Ahmad Ismail Mu'adzam Shah dan Tengku Puteri Afzan Aminah Hafidzatullah, 9; dan Tengku Puteri Jihan Khalsom 'Athiyatullah, 7 tahun. Sementara itu, Tunku Azizah Aminah berkata, keluarga baginda dipercayai dijangkiti daripada anakandanya, Tengku Ahmad Ismail Muadzam Shah yang mendapat jangkitan di Sekolah Kebangsaan St Thomas, di sini.
Baginda berkata, Tengku Hassanal Ibrahim dan Tengku Muhammad Iskandar yang bercuti daripada belajar di luar negara turut dijangkiti. "Apa yang merisaukan saya adalah Tengku Ahmad Ismail yang menghidap asma dan radang paru-paru ringan. Anak saya juga kadang-kadang muntah dan meracau. Selain itu, tujuh pekerja istana telah dikuarantin kerana ada tanda-tanda penyakit itu," katanya. Baginda juga meminta kerajaan dan rakyat lebih serius menangani wabak itu yang kini mengorbankan banyak nyawa di negara ini. "Saya bimbang kerana pihak tertentu dan orang ramai seolah-olah tidak memandang serius wabak ini. Kesedaran kurang dan majlis yang membabitkan orang ramai masih dianjurkan walaupun penyakit mudah merebak," katanya.
Bekalan vaksin H1N1 ditambah
Oleh Sazarina Shahrim
sazarina@bharian.com.my
PELAJAR Sekolah Menengah Presint 9 (2), Putrajaya memakai topeng penutup muka ketika mengambil peperiksaan, semalam.
Peruntukan segera RM20j beli Tamiflu, Relenza KUALA LUMPUR: Kerajaan menyediakan peruntukan tambahan RM20 juta bagi menambah stok bekalan antiviral Tamiflu dan Relenza sebagai langkah segera bagi mengawal penularan wabak Influenza A (H1N1) yang sehingga semalam mencatat 32 kematian dan 1,983 kes di seluruh negara. Selain itu, kempen besar-besaran akan dimulakan minggu ini bagi memberi panduan dan menyedarkan orang ramai mengenai bahaya wabak itu. Dua langkah itu diputuskan dalam perbincangan antara Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai serta Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Ismail Merican, semalam.
Najib berkata, stok Tamiflu dan Relenza akan ditambah 10 peratus lagi daripada jumlah penduduk negara menjadikannya 20 peratus supaya lebih ramai rakyat mendapat suntikan antiviral itu. "Antiviral itu akan dibekalkan secara meluas ke hospital dan klinik kerajaan di seluruh negara," katanya kepada pemberita selepas merasmikan bangunan baru Institut Jantung Negara di sini. Turut hadir, isterinya yang juga Penaung Yayasan IJN, Datin Seri Rosmah Mansor dan Liow.
Perdana Menteri berkata, kempen kesedaran H1N1 pula diadakan kerana proses pendidikan awam paling berkesan untuk mengekang penularan wabak itu. "Menerusi kempen besar-besaran termasuk menggunakan media massa, rakyat akan diberi panduan mengenai langkah pencegahan wabak itu. "Sekiranya mereka demam, maka langkah paling baik adalah berehat di rumah sehingga pulih kerana kalau keluar, takut akan menjangkiti orang lain. "Walaupun mereka berada di rumah, mereka juga dinasihatkan memakai topeng supaya tidak menjangkiti anggota keluarga lain," katanya.
Ditanya sama ada kerajaan bercadang menguatkuasakan sekatan perjalanan, Najib berkata, langkah itu tidak perlu kerana wabak berkenaan sudah melanda hampir semua negara di seluruh dunia. "Pandemik ini berlaku di seluruh dunia (jadi) tiada makna untuk kita buat sekatan perjalanan," katanya.

Monday, August 10, 2009

Tag dari KakJahKu

Uhuhu...aku telah ditag oleh Kakjahku..thanx ler krn telah mentag diriku ini,heheh(laen kali tag lagi eh cikgu KJ bebeh..huhu)

NAMA TIMANGAN ANDA
>commonly org panggey aku leen(universal name)
>kawan kat @15(all the cetez and mods) panggey aku chekleen
>ada gak yang kurang rapat panggey aku siti(bukan siti nurhaliza ek...no no no)

ANDA SEORANG YANG
>unpredictable,honest,kind(kawan aku ckp),mesra,banyak ckp(ngan org yg dikenali),byk berfikir(hehehe...)

INSAN YANG TERISTIMEWA
>my everdearest Umi n Abah,my siblings,my bestfriends and my Rasulullah saw

LAGU KESUKAAN
>at present aku suka sgt dgr lagu Rumors(LiLo),The Climb(Miley),Stronger,Overprotected,Autumn Goodbye(BS),Jadi Milikmu(crazy),Ore Piya,Bengang(Akim)..huhuhu...

MAKANAN KESUKAAN
>Kebanyakannya aku telan(mostly yg umi aku masak...besh)...huhu..tp time demam aku suka mihun and sup campbell jer.time kelaparan salu aku carik nasi ulam with budu...ow yeah

SIKAP YANG MEMBUATKAN ANDA STRESS
>bila orang mengata belakang aku tp depan leklok je(talam 2 muka tol),wat rumors sal aku,janji yg xditepati tanpa alasan yg kukuh

WARNA KEGEMARAN
>aku suka purple,putih,hitam,pink,kaler2 yang menyenangkan hati aku ler.....

BENDA YANG MESTI ADA DALAM BEG
>handphones aku opkos,bedak,lipbalm nivea aku,purse,perfume,buku nota kecik,spek(aku rabun yg malas pakai spek..uhuhu..)

KALI TERAKHIR ANDA MENANGIS
>last skali time arwah datok aku yang aku panggil Chek meninggal..sedih giler...adeh.

TAG UNTUK 6 RAKAN ANDA
>tahler....(tp ada ase cam nak tag KJ,pesal,dehe,darini,kak azz,qenoty)hehehe....

MEMORY OF YASMIN AHMAD-THE HONEST FILM DIRECTOR

KUALA LUMPUR: Renowned film and advertising director Yasmin Ahmad died here at about 11.25pm on Saturday night.
Her death was confirmed by Media Prime Group Chief Operations Officer Datuk Seri Ahmad Farid Ridzuan, who was at the Damansara Specialists Hospital, when contacted by Bernama.Yasmin, 51, collapsed while presenting a working paper at Sri Pentas, the headquarters of the private television station TV3 on Thursday and was rushed to the Damansara Specialists Hospital.She was reported to have suffered a stroke and brain haemorrhage.Yasmin left a legacy of her works in the film and advertisement arenas, thriving on the themes of love, family ties and comedy against the backdrop of multiracial Malaysia.
Born in Bukit Treh, Muar, Johor on July 1 1958, Yasmin, who graduated in psychology from Newcastle University, United Kingdom, had won local and international creativity awards.
Married to Abdullah Tan Yew Leong, she began her career as a copywriter with Ogilvy & Mather before joining Leo Burnnett as joint creative director in 1993 and rose to become its creative executive director until her death.Her creativity could be seen in many Petronas' commercials and evoked emotion of the viewers especially during the Aidilfitri celebration which would certainly be missed by viewers this year.In the filming industry, Yasmin, however, drew much controversy in view of her openness and boldness in analysing social issues.She was at the mercy of critics since her first movie, "Rabun" was screened in 2003 followed by "Sepet" (2004), "Gubra" (2006), "Mukhsin" (2006), "Muallaf" (2008) and Talentime (2009).Despite the drawbacks, she also earned rave reviews for "Sepet" which was accorded the Best Film Award and the Best Original Screenplay Award at the Malaysian Film Festival 2005."Sepet" also bagged several international awards, namely the Asian Film Award at the Tokyo International Film Festival 2005, the Grand Prix Award at the Creteil International Women's Film Festival in the same year."Gubra" won the Best Screenplay award at the Malaysian Film Festival 2006."Muhsin" won the Generation kplus - Best Feature Film and the Deutsches Kinderhilfswerk Grand Prix award at the Berlin International Film Festival."Mukhsin" also won the Best Asean Film at the Cinemanila International Film Festival 2007."Muallaf" won the Asian Film Award - Special Mention at the Tokyo International Film Festival 2008.While leaving indelible mark at home, Yasmin's movies gained international recognition as they were shown in Berlin, San Francisco, Singapore and at the Cannes Film Festival.

PETUA

Penawar Resdung
Petua yang paling mudah dan berkesan ialah dengan mengamalkan menyedut air ke dalam hidung (seperti sebelum kita berwuduk).Kemudian picit sebelah hidung dan hembuskan sekuat hati. Buatlah berulang-ulang kali sehingga selesai kedua-duanya. Selepas itu basuhlah muka dengan bersih.Lakukan ini setiap kali setelah sampai ke satu-satu destinasi, baik ke pejabat,bersantai, beriadah atau pulang ke rumah malah ke mana saja. Kesannya sungguh menakjubkan.
Sihat Tubuh Badan
Setelah solat Subuh, lakukan senaman ringan. Hirup udara segar di luar dan jalan tanpa memakai kasut (Mandi embun).Geselkan kaki di atas rumput yg masih berembun .
Badan Ringan Dan Bertenaga
Minum air rebusan serai dan halia (yg dititik), kulit kayu manis dan lada hitam. Jika kita meminum air rebusan ini pagi dan malam insyaAllah badan akan menjadi ringan dan bertenaga. Menyerikan Wajah
Wanita yang inginkan wajahnya sentiasa berseri apabila dipandang bolehlah mengamalkan amalan di setiap pagi iaitu selawat sebanyak tiga kali sebelum mencuci muka dan sapukan air itu kemuka. Insyaallah akan berserilah wajah anda.
Menghindari Penyakit Kulit
Jika terlalu banyak tidur pada siang hari adalah dikhuatiri boleh mendatangkan penyakit-penyakit kulit. Oleh itu elakkan dari banyak tidur di siang hari.
Melebatkan Rambut
Masukkan air yang betul-betul sejuk ke dalam lubang yang ditebuk pada batang pisang yang telah ditebang. Selepas beberapa ketika dimasukkan ke dalam lubang, air itu diambil dan gosokkan di kepala. Atau anda lubangkan tunggul batang pisang yang ditebang. Biarkan semalaman. Keesokkan harinya anda akan dapati ia dipenuhi dengan air yang sangat sejuk. Ambil dan sapukan air tersebut pada rambut. Buatlah tiap-tiap hari, InsyaAllah berkesan.
Sumpahan Ular dan Lipan
Apabila kita terjumpa ular jangan kita sebut ular sebaliknya panggillah "Akar Rotan". Bila jumpa lipan pula, jangan dipanggil lipan sebaliknya "Tukang Lauk". Dengan panggilan tersebut,insyaAllah, kedua-dua binatang itu menjadi lemah, lesu dan tidak bermaya.

Yasmin Ahmad dies

KUALA LUMPUR: Award-winning film director Yasmin Ahmad (pic) has died from massive bleeding in the brain at the Damansara Specialist Hospital.
She died at 11.25pm yesterday. She had undergone surgery following her collapse at the TV3 headquarters Seri Pentas on Thursday.

The 51-year-old movie maker was famed for her advertisements and films capturing the essence of racial harmony in Malaysia.
Relatives, loved ones and a large group of luminaries from the local movie and television scene gathered at the hospital the moment they heard about her death.
Among the first to arrive were veteran actress Fatimah Abu Bakar – a close friend of Yasmin – and Media Prima International CEO Datuk Seri Farid Ridzuan.
Although distraught, those present paid tribute to the award-winning director.
“We would come cross a few great people in our time on earth. Yasmin was one of them.
“She wasn’t an easy person to live or work with, but that was only because she was so talented.
“She had a big heart and vision that we usually don’t understand. That was why people misunderstood her. But she never intended any malice,” said Fatimah.
She added Yasmin’s films had always been about love and forgiveness because that was the way her parents brought her up.
Fatimah’s daughter, Sharifah Amani, who acted in Yasmin’s films, was too distraught as she stood by at her mother’s side.
She refused to talk to the press.
Fatimah and Farid acted as the spokespersons for Yasmin’s family to announce her death and details of her funeral.
TV host Aznil Nawawi, said he had always admired Yasmin’s work although he never had a chance to work with her.
“She possessed the knack on how to capture the essence of Malaysia through her movies and commercials.
“I last saw her when she was promoting her movie Talentime at the Radio Era office,” he added.
Suria FM chief executive officer Engku Imran Engku Zainal Abidin described Yasmin’s death as a great loss – not only to the entertainment and movie industry, but to the nation as a whole.
“Her movies are watched by all races because they can all relate to the messages conveyed.
“We have lost a great, intelligent and creative director,” he added.
Yasmin will be buried after Zohor prayers today, although at press time the location of the burial has yet to be determined.
Fatimah said Yasmin’s body would be taken to the SS19 Mosque in Subang Jaya for prayers.

9 LAGI KORBAN H1N1

KUALA LUMPUR: Sembilan lagi kematian akibat Influenza A (H1N1) disahkan di seluruh negara semalam, menjadikan angka korban wabak itu meningkat kepada 27 orang - satu keadaan yang disifatkan Datuk Seri Najib Razak sebagai semakin meruncing. Berikutan itu, Perdana Menteri akan mengadakan pertemuan dengan Kementerian Kesihatan dan Jawatankuasa Influenza Antara Kementerian yang dipengerusikan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, hari ini bagi merumuskan langkah terbaik untuk mengawal penularan virus itu. "Kita boleh bertindak drastik seperti membatalkan semua perhimpunan awam, tetapi banyak keperluan yang kita harus ambil kira sebelum buat keputusan seumpamanya.
"Majlis seperti mesyuarat Umno bahagian atau perhimpunan utama membabitkan parti atau agensi kerajaan tidak boleh dihentikan sewenang-wenangnya. "Justeru, saya nak dengar pandangan semua pihak sebelum buat keputusan, termasuk berbincang dengan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Muhyiddin sekembalinya dari Australia," katanya pada sidang media selepas merasmikan mesyuarat Umno bahagian Ampang di sini, semalam. Di PERTH, Muhyiddin berkata, kerajaan bersedia melaksanakan pelan di luar jangkaan untuk menangani wabak H1N1, antaranya menunda tarikh peperiksaan utama - Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).
"Itu jika kita tidak dapat menangani keadaan yang kini semakin serius. Saya harap kita tidak sampai ke tahap itu," katanya dalam sidang media sebelum berlepas pulang ke tanah air, semalam. Beliau yang dalam rangka lawatan kerja selama lima hari ke Perth, berkata buat masa ini sukar untuk membuat jangkaan apa yang berlaku dalam tempoh beberapa bulan akan datang, sama ada penularan wabak H1N1 itu akan terus berleluasa atau situasi menjadi reda. Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran, berkata ada juga pilihan lain iaitu pelajar yang dijangkiti atau menjadi suspek H1N1, boleh menduduki peperiksaan di hospital. "Kita ada pelan kontigensi tetapi kita harap ia tidak perlu dilaksanakan kalau wabak ini boleh dikawal dan kes yang berlaku tidak menyeluruh ke semua sekolah seluruh negara kerana yang terbabit mungkin beberapa sekolah daripada 10,000 sekolah.
"Kita dah beritahu dulu, kalau di sekolah, yang utama sekali jadual peperiksaan itu masih kekal, tak tunda. Tetapi kalau perlu, kita akan cuba laksanakan pelan kontigensi untuk memastikan supaya peperiksaan itu masih boleh diteruskan, (dengan) apa cara sekali pun," katanya. Muhyiddin berkata, beliau akan berbincang lanjut dengan Ketua Pengarah Pelajaran mengenai langkah yang perlu diambil termasuk menunda tarikh peperiksaan jika perlu, tetapi berharap langkah drastik itu tidak berlaku. Beliau berkata, kerajaan juga tidak boleh mengenakan undang-undang untuk menyekat mereka yang tidak sihat daripada keluar berdasarkan keperluan kuarantin di rumah kerana ia akan dianggap mengongkong kebebasan. Katanya, apa yang perlu ialah kesedaran mendalam dan semua orang perlu patuh kepada arahan serta nasihat seperti terkandung dalam 22 langkah yang diumumkan sebelum ini supaya wabak itu tidak terus menular. Ditanya sama ada kerajaan sudah mengambil langkah secukupnya untuk mengawal wabak H1N1 daripada terus meragut nyawa, Muhyiddin berkata, semua pihak dan agensi perlu membantu Kementerian Kesihatan.

Friday, August 7, 2009

MUTAKHIR H1N1: Kanak-kanak 5 tahun korban ke-15

KUANTAN: Seorang kanak-kanak lelaki berusia lima tahun menjadi mangsa ke-15 yang meninggal dunia akibat selesema babi atau Inflenza A (H1N1) yang juga kes kematian kedua di Pahang, hari ini. Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Hoh Khai Mun, berkata mangsa, Mohd Roshazly Roslin, anak seorang anggota tentera di Kem Batu 10, Jalan Gambang, di sini, disahkan meninggal dunia jam 5.22 pagi tadi di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), di sini.
Berita Harian_Jumaat 7 Ogos 2009
Sekarang dah mangsa yang ke-15..Dah la kebykannya budak2,weh sape x sedih...Tp kalo2 difikirkan,Dia dah taw pe nak wat.Kejahilan makin berleluasa...kanak2 ni msh pure.Dorg xtahu pape..between good and bad,right and wrong,mazmumah and mahmudah and sekrg ni makin byk lak yg aku ase penuh ngan topeng..Best if aku pure spt dorg.Emotions that comes from their heart is original and very touching.Kekdg ak lagi suka berckp ngan dorg,ase secure,warm..
Sekarang apa yg aku post hari tu terbukti.Inilah kesannya...walaupun sedih tapilah inilah hakikat hidup...

ANGKA KORBAN SELSEMA BABI TERUS MENINGKAT

KUALA LUMPUR: Empat lagi kematian akibat Influenza A (H1N1) dilaporkan di negara ini, menjadikan jumlah korban keseluruhan virus itu meningkat kepada 13 orang. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, berkata kematian ke-10 membabitkan budak lelaki berumur 12 tahun di Hospital Melaka pada Isnin lalu dan yang ke-11, seorang lelaki berumur 20 tahun di hospital sama pada Ahad lalu. Dalam kenyataannya semalam, beliau berkata, kes ke-12 pula membabitkan seorang budak lelaki berusia enam tahun yang meninggal dunia di Hospital Batu Pahat pada jam 2.30 pagi semalam.
Mangsa ke-13 yang juga korban pertama H1N1 di Pahang adalah kanak-kanak lelaki berusia enam tahun yang meninggal di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan pada jam 12.40 tengah hari semalam.

H1N1 IN CHEKLEEN SPEECH

Salam dunia........
Hari ni adik lelaki aku balik cuti H1N1.Skarang kat Teganu pun ade,ala Kelate pun lbh krg.Cane leh sampai sini ye?Seme kita tahu yang orang2 seme berhijrah ke luar nak cari ilmu,duit n sebagainya.Sah2 dah kat KL,Shah Alam ada mende alah ni.IPTA skarang banyak yg dah nk tutup sementara,kes ni la.Al-peliknya,dorang yg balik cuti ni dari tak demam terus dapat demam plak..pelik gak?Hari tu,anak cikgu sekolah aku balik kes ni ler,alih2 dapat mende alah ni n terus kena kuarantin.Then now,adik aku balik and demam.Memang tekejut giler aku.Takot gak,tp aku mintak2 la demam panas yang biasa je.Suhu 38.5 kauwww!!!X pernah aku tgk adik aku menderita demam panas sampai muntah2 camtu.Sedih aku nengoknya(aku memang pasti itu hanya demam panas).Adeh la, dugaan ni datang bertimpa2.Tp itulah hidup,bukan sentiasa senang.Ada la Dia nak bg something kat kita.
Berbalik kepada demam selsema ...... atau H1N1(abah aku cakap N1 coz plg bahaya wabak ni setakat ni-bird flu H3).Wabak2 ni tiada ubat setakat yg aku taw dan dah merebak ke serata dunia.Punca penyakit nie ialah khinzir.Sah2 dah kita xleh salahkan dia,bukan dia yang menyendeh2 kat kita.Salahnya manusia sendiri. kan ke dulu dah ade kes sal mende alah ni,xsilap aku JE(Japanese Encyplities).Nyamuk yg jadi perantara virus ni.Bukan salah nyamuk n menda alah ni gak,coz mana la dorg taw.Nyamuk maen gigit je sesape yg dia nak,manusia ke haiwan ke,janji kenyang.Punca seme neh,kandang kotor.Ala,memang khinzir suka duduk lam kubang kan?Dah leklok Allah swt wat n letak dia lam hutan,manusia amik pelihara lak.Dah tertulis mende ni haram,ada la kesannya Dia wat arahan camtu.Dalam pada kita melanggar arahan Dia,memang sah2 akan ada balasan dari Dia.Kita kena ingat,balasan Allah bukan sahaja kepada yang berdosa,tetapi diturunkan kepada semua.Beringat-ingatlah kita sebelum terlambat.Dah terlambat kot???

Wednesday, August 5, 2009

THE CLIMB

I can almost see it
That dream I'm dreaming but
There's a voice inside my head sayin,
You'll never reach it,
Every step I'm taking,
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking but
I Got to keep trying
Got to keep my head held high

There's always going to be another mountain
I'm always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes you going to have to lose,
Ain't about how fast I get there,
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing,
The chances I'm taking
Sometimes they knock me down but
No I'm not breaking
The pain I'm knowing
But these are the moments that
I'm going to remember most yeah
Just got to keep going
And I,
I got to be strong
Just keep pushing on,

There's always going to be another mountain
I'm always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes you going to have to lose,
Ain't about how fast I get there,
Ain't about what's waiting on the other side It's the climb

There's always going to be another mountain
I'm always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes you going to have to lose,
Ain't about how fast I get there,
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

Keep on moving
Keep climbing
Keep the faith baby
It's all about
It's all about
The climb
Keep the faith
Keep your faith

Tuesday, August 4, 2009

BERDASARKAN KAJIAN 25 TAHUN DATO DR. FADZILAH KAMSAH

JANUARI
- Bercita-cita tinggi dan orangnya serius
- Suka mendidik dan dididik
- Sangat mudah melihat kelemahan orang dan mudah mengkritik
- Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan dan hasil
- Suka smart, kemas dan teratur
- Bersikap tenang dan sensitif
- Berfikiran yang mendalam
- Pandai mengambil hati orang lain
- Pendiam kecuali selepas diransang
- Agak pemalu
- Daya tumpuan yang sangat tinggi
- Mudah mendisiplin diri sendiri
- Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema
- Bersikap romantik tapi tidak pandai mempamerkannya
- Cukup sayang pada kanak-kanak
- Suka duduk dirumah
- Setia pada segala-galanya
- Perlu belajar kemahiran sosial
- Sikap cemburu yang sangat tinggi.

FEBRUARI
- Berfikiran warak
- Sukakan benda yang realiti dan abstrak
- Intelligent ,bijak dan genius
- Berpesonaliti yang mudah berubah
- Mudah menawan orang lain
- Agak pendiam,pemalu dan rendah diri
- Jujur dan setia pada segalanya
- Keras hati untuk mencapai matlamat
- Tidak suka dikongkong
- Mudah memberontak apbila dikongkong
- Suka kegiatan lasak (Kerja luar)
- Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
- Mudah mempamerkan marahnya (emosinya)
- Tidak suka benda yang remeh-temeh(banyak guna otak kanan)
- Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya
- Sangat berani dan mudah memberontak
- Bercita-cita tinggi dan suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya
- Pemerhatian yang tajam
- Suka hiburan dan sukan
- Suka benda yang bersifat seni (hindustan)
- Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran
- Kecenderungan pada benda yang tahyul
- Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
- Belajar untuk mempamerkan emosinya

MAC
- Berpesonaliti yang menarik dan menawan
- Mudah didampingi
- Sangat pemalu dan pemendam rasa
- Sangat baik secara semulajadi(jujur,pemurah dan mudah simpati)
- Sangat sensitif kepada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran
- Suka pada kedamaian
- Sangat peka kepada orang lain
- Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
- Tidak cepat marah dan sangat amanah
- Tahu balas dan kenang budi
- Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
- Bijak dan daya ingatan yang sangat tajam
- Kecenderungan untuk berdendam kalau tidak dikawal
- Suka berangan-angan
- Suka melancong
- Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi
- Kelam-kabut dalam memilih pasangan
- Suka dengan hiasan rumah tangga
- Punyai bakat seni dalam bidang muzik.
- Kecenderungan kepada benda yang baik(istimewa)
- Tidak terlalu moody

APRIL
- Sangat aktif dan dinamik
- Cepat bertindak,buat keputusan tetapi cepat menyesal
- Sangat menarik dan pandai memanjakan diri
- Punya daya mental yang sangat kuat
- Suka diberi perhatian (diberi pujian)
- Sangat diplomatik, pandai memujuk, berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang lain.
- Suka adventure
- Pengasih,penyayang,sopan-santun dan pemurah
- Emosi cepat terusik
- Kecenderungan bersifat dendam
- Agresif,kelam kabut(Buat kerja pantas)
- Kelam-kabut dalam membuat keputusan
- Kuat daya ingatan
- Instint power, gerak hati yang sangat kuat
- Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain
- Berpenyakit disekitar kepada dan dada
- Mudah dan terlalu cemburu

MEI
- Keras hati dan degil
- Semangat dan bermotivasi tinggi
- Pandai menarik hati orang lain dan menarik perhatian
- Berfikiran tajam
- Mudah marah apabila tidak dikawal
- Perasaan yang amat mendalam
- Cantik dari segi fizikal dan mental
- Tidak perlu dimotivasikan
- Tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain
- Mudah dipujuk
- Bersikap sistematik (otak kiri)
- Suka berangan
- Kuat daya firasat(memahami apa yang terlintas dihati orang lain tanpa diberitahu)
- Bahagian telinga dan leher mudah diserang penyakit
- Daya khayalan yang tinggi
- Berfikiran tajam
- Pandai berdebat
- Bentuk fizikal yang baik dan menarik
- Kelemahan sistem pernafasan
- Suka sastera, seni dan muzik serta melancong
- Tidak berapa suka duduk dirumah
- Tak mempunyai ramai anak
- Tak boleh duduk diam
- Rajin dan bersemangat tinggi
- Agak boros

JUN
- Berfikiran jauh dan berwawasan (intelektual)
- Mudah tertawan kerana sikap baik
- Berperangai yang lemah lembut
- Mudah berubah sikap, perangai, idea atau mood
- Idea yang terlalu banyak didalam kepala
- Bersikap sensitif
- Otaknya aktif (sentiasa berfikir)
- Sukar melakukan sesuatu dengan segera
- Bersikap suka menagguh-nangguh
- Bersikap terlalu memilih dan mahukan yang terbaik
- Cepat marah tapi cepat sejuk
- Suka bercakap dan berdebat
- Suka buat lawak dan bergurau
- Otaknya cerdas dan berangan-angan
- Mudah dan pandai berkawan
- Orangnya sangat tertib
- Pandai mempamerkan sikap
- Mudah kecil hati
- Mudah kena selsema
- Suka berkemas
- Cepat rasa bosan
- Bersikap terlalu memilih dan cerewet
- Kurang mempamerkan perasaan
- Lambat nak sembuh apabila hatinya terluka
- Suka barangan berjenama
- Kedegilan yang tidak terkawal

JULAI
- sangat seronok didampingi
- banyak berahsia dan sukar dimengerti (lelaki terutamanya)
- agak pendiam kecuali dirangsang
- ada harga dan maruah diri
- tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan
- mudah dipujuk dan bercakap lurus
- sangat menjaga hati orang lain
- sangat peramah
- emosi sangat mendalam tetapi mudah terluka hatinya
- berjiwa sentimental
- jarang berdendam
- mudah memaafkan tetapi sukar melupakan
- tidak suka benda yang remeh temeh
- sangat peka, caring, mengasihi sayang
- membimbing cara fizikal dan mental
- layanan yang serupa dengan semua orang
- tinggi daya simpati
- pemerhatian yang sangat tajam
- suka menilai orang lain dengan pemerhatiannya
- mudah dan rajin belajar
- suka muhasabah diri
- suka mengenang peristiwa lama atau kawan lama
- sensitif tapi lambat untuk pulih
- suka mendiamkan diri
- suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
- tak agresif, kecuali terpaksa
- lemah dari segi kesihatan perut
- mudah terkena kanser payudara
- mudah gemuk kalau tak kawal diet
- suka duduk di rumah
- terlalu mengambil berat
- rajin dalam membuat kerja

OGOS
- suka berlawak
- orang yang mudah tertawan kepadanya
- sopan santun dan caring terhadap orang lain
- berani dan tidak tahu takut
- orangnya agak tegas dan bersikap kepimpinan
- pandai pujuk orang lain
- terlalu pemurah, tetapi bersikap ego
- nilai harga diri yang sangat tinggi
- dahagakan pujian-pujian
- cepat marah dan mudah mengamuk
- mudah marah apabila cakapnya dilawan
- mudah kasihan pada orang lain
- cepat cemburu
- daya pemerhatiannya tajam dan teliti
- fikiran yang mudah berdikari
- suka memimpin dan dipimpin
- sifat suka berangan-angan, berbakat dalam bakat senilukis, hiburan dan silat
- cepat sembuh bila ditimpa penyakit
- belajar untuk relaks
- ada sikap kelam kabut juga
- romantik, pengasih dan penyayang
- suka mencari kawan
- cepat berfikir dan teliti

SEPTEMBER
- sangat bersopan santun
- mudah bertolak ansur
- sangat cermat teliti dan teratur
- suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik
- pendiam tapi pandai bercakap
- sikapnya sangat cool
- sangat baik dan mudah simpati
- sangat prihatin dan berperinci
- amanah, setia dan jujur
- kerja yang dilakukan sangat sempurna
- sangat sensitif yang tidak diketahui
- orangnya banyak berfikir tapi pendiam
- daya pentaakulan yang baik
- otak bijak dan mudah belajar
- suka mencari maklumat
- kawal diri dari terlalu mengkritik
- pandai mendorong diri sendiri
- mudah memahami orang lain (daya firasat yang tinggi)
- simpan rahsia
- suka sukan, hiburan dan melancung
- kurang menunjukkan perasaannya
- terluka hatinya sangat lama disimpan
- terlalu memilih pasangan
- sukakan benda yang luas
- kerja bersistematik

OKTOBER
- cukup seimbang
- suka kepada orang yang sayang padanya
- suka ambil jalan tengah
- sangat menawan dan sopan santun
- kecantikan luar dan dalam
- tidak pandai berbohong dan berpura-pura
- mudah rasa simpati, baik dan pentingkan kawan
- sentiasa suka berkawan
- hatinya mudah terusik, tapi merajuknya tidak lama
- ada kala cepat marah
- macam mementingkan diri sendiri
- tidak menolong orang kecuali diminta
- suka melihat dari perspektifnya sendiri
- tak suka terima pandangan orang lain
- emosi yang mudah terusik
- suka berangan-angan dan pandai bercakap
- emosi yang kelam kabut
- daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan)
- suka melancong, bidang sastera dan seni
- pengasih, penyayang dan lemah lembut
- romantik dalam percintaan
- mudah terusik hati dan cemburu
- ambil berat tentang orang lain
- suka kegiatan luar
- sukakan keadilan
- boros dan mudah dipengaruhi persekitaran
- ada kalanya mudah patah semangat

NOVEMBER
- banyak idea dalam kepala
- sukar untuk dimengerti atau difahami sikapnya
- berfikiran terkehadapan
- berfikiran unik dan bijak
- penuh dengan idea-idea baru dan luar biasa
- pemikiran yang tajam
- daya firasat yang sangat halus dan tinggi
- bagus untuk jadi doktor dan kerjaya yang hampir menyamai
- cermat dan teliti
- personaliti yang dinamik
- sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia
- banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
- berani, pemurah, setia dan banyak kesabaran
- terlalu degil dan keras hati
- apabila hendak diusahakannya sampai berjaya
- tidak suka marah kecuali dikacau dan digugat
- mudah ambil berat tentang orang lain
- pandai muhasabah diri
- cara berfikir lain daripada orang lain
- otaknya sangat tajam
- pandai mendorong diri sendiri
- tidak hargai puji-pujian
- kuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi
- apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya
- badan yang tough
- kasih sayang dan disayangi sangat mendalam
- romantik
- yakin dengan hubungan kasih sayang
- suka duduk di rumah
- sangat rajin berkemampuan yang tinggi
- amanah, jujur dan setia dan pandai berahsia
- tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi
- bercita-cita tinggi

DISEMBER
- sangat setia dan pemurah
- bersifat patriotik
- sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
- sikap kurang sabar, kelam kabut dan tergesa-gesa
- bercita-cita tinggi
- suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi
- sangat menarik dan seronok didampingi
- suka bercampur dengan orang lain
- suka dipuji
- diberi perhatian dan dibelai
- sangat jujur, amanah dan bertolak ansur
- tidak pandai berpura-pura
- ada kalanya cepat marah
- perangai yang berubah-ubah
- tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi
- benci kepada kongkongan
- pandai buat lawak dan memikir dengan logik

ME, MYSELF AND I

NOVEMBER
- banyak idea dalam kepala
- sukar untuk dimengerti atau difahami sikapnya
- berfikiran terkehadapan
- berfikiran unik dan bijak
- penuh dengan idea-idea baru dan luar biasa
- pemikiran yang tajam
- daya firasat yang sangat halus dan tinggi
- bagus untuk jadi doktor dan kerjaya yang hampir menyamai
- cermat dan teliti
- personaliti yang dinamik
- sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia
- banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
- berani, pemurah, setia dan banyak kesabaran
- terlalu degil dan keras hati
- apabila hendak diusahakannya sampai berjaya
- tidak suka marah kecuali dikacau dan digugat
- mudah ambil berat tentang orang lain
- pandai muhasabah diri
- cara berfikir lain daripada orang lain
- otaknya sangat tajam
- pandai mendorong diri sendiri
- tidak hargai puji-pujian
- kuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi
- apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya
- badan yang tough
- kasih sayang dan disayangi sangat mendalam
- romantik
- yakin dengan hubungan kasih sayang
- suka duduk di rumah
- sangat rajin berkemampuan yang tinggi
- amanah, jujur dan setia dan pandai berahsia
- tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi
- bercita-cita tinggi

Monday, August 3, 2009

RAHSIA TULISAN-THANKS TO DR FADZILAH KAMSAH

Pertama: Tekanan>

i. Tekanan yang kuat.Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas.~> Sihat, cergas, pantas dan sedikit aggresif.

ii. Tekanan yang ringan>Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidakberbekas.~> Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit.


Kedua: Bentuk Tulisan>

i. Tulisan yang bulat2.Semua huruf ditulis dengan bulat.~> Emosional, prihatin, pengasih, penyayang, kepekaan tinggidan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif).

ii. Tulisan yang tajam2 atau leper2.Tulisan yang angular dan sharp.~> Rasional, bekerja dengan sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical).


Ketiga: Kecondongan>

i. Condong ke kanan.~> Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dengan orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih sayang, berani dan pemurah.

ii. Condong ke kiri.~> Introvert, suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat setia pada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka campur orang.

iii. Tegak.~> Sistematik, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh2, suka ambil jalan tengah.

iv. Campur-campur.~> Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf).


Keempat: Kerapatan>

i. Jarang-jarang.~> Tak suka campur orang, kurang mesra dan sedikit boros.

ii. Rapat-rapat.~> Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut.


Kelima: Pada huruf J, G, Y, Z.

i. Ada ekor.a) Besar, panjang dan sempurna.~> Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang,pemurah, mudah kasihan pada orang, mempamerkan tahapkerajinan.

b) Kecil, pendek dan tak sempurna.~> Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri.


Keenam: Pada palang huruf kecil T (t).

i. Tinggi.~> Tahap aspirasi tinggi.

ii. Rendah.~> Mudah berpuas hati. Cita2 rendah.

iii. Tengah-tengah.~> Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana.

Rumusan:~> Tulisan mencerminkan peribadi. Kita boleh menukar tulisan kita untuk mengubah peribadi dan personaliti kita dengan sengaja supaya kita cemerlang dalam hidup...

siapa itu???

BLOGGERS