BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Followers

Thursday, March 25, 2010

BERTUKARRRR HIYAHH

Assalamualaikum dan salam sejahtera wahai sekalian alam...

                 Nampak tak??? Nampak tak??? Nampak tak?? Haishh dah 3 kali aku tanya neh, kalo tak nampak sah korang Patimah Julen... Nampak apa??? hehehe, lupa lak nak bagi tahu... neh blog aku bertukar atau bertransformasi menjadi lebih besar... saje je aku testing2,ingat nak la buat 3 collumn ke 4 collumn ke,tapi try2 rasa macam tak beh je... So ini lah hasil aku godek2 layout dalam  blog neh.. Tapi aku rasa kalau lah aku dah membesarkan ruangan aku neh,maknanya aku kena menulis dengan cara karangan esei la...eiisshhh ni kena belajar dengan cikEPAL neh... apa aku nak tulis kalau nak buat entry panjang2 macam esei??? Ni aku ada rasa macam nak berhenti menulis neh... Tapi aku tiba-tiba macam ada idea pula nak tambah isi dalam entry ni.. Macam seorang blogger tu, aku tertarik juga la dengan kenyataan dia,update blog ni bukan dia nak tulis kisah yang tahpape tapi biarlah berfaedah... Entries dia aku suka baca....kadang-kadang macam tak percaya pun ada..keh3... Sapa???hehehe.adalah...dah famous pun blog dia, so aku tak payah memfamouskan lagi lah blog dia ye..Haa...kalau korang rasa nak pergi tengok blog2 yang sempoi hah silakanlah.. Blog yang aku rasa cantik dan ada blog yang ada info.  E eh lupa lak, aku nak letak something la...adehhh..

MARI MENGHAFAL

01  Ar-Rahman  -Yang Maha Pemurah Copy From FADC
02  Ar-Rahim  -Yang Maha Mengasihi
03  Al-Malik  -Yang Maha Menguasai
04  Al-Quddus  -Yang Maha Suci Copy From FADC
05  Al- Sallam  -Yang Maha Selamat Sejahtera
06  Al-Mu'min  -Yang Maha Melimpahkan Keamanan
07  Al-Muhaimin  -Yang Maha Pengawal serta Pengawas
08  Al-Aziz  -Yang Maha Berkuasa Copy From FADC
09  Al-Jabbar  -Yang Maha Kuat
10  Al-Mutakabir  -Yang Melengkapi Segala Ke Besarannya
11  Al-Khaliq  -Yang Maha Pencipta
12  Al-Bari  -Yang Maha Menjadikan
13  Al-Musawwir  -Yang Maha Pembentuk
14  Al-Ghaffar  -Yang Maha Pengampun
15  Al-Qahhar  -Yang Maha Perkasa Copy From FADC
16  Al-Wahhab  -Yang Maha Penganugerah
17  Al-Razzaq  -Yang Maha Pemberi Rezeki
18  Al-Fattah  -Yang Maha Pembuka Copy From FADC
19  Al-'Alim  -Yang Maha Mengetahui
20  Al-Qabidh  -Yang Maha Pengekang
21  Al-Basit  -Yang Maha Melimpah Nikmat
22  Al-Khafidh  -Yang Maha Perendah (Pengurang)
23  Ar-Rafi'  -Yang Maha Peninggi
24  Al-Mu'izz  -Yang Maha Mengasihi dan menghormati (Memuliakan)
25  Al-Muzill  -Yang Maha Menghina
26  As-Sami'  -Yang Maha Mendengar
27  Al-Basir  -Yang Maha Melihat Copy From FADC
28  Al-Hakam  -Yang Maha Mengadili
29  Al-'Adl  -Yang Maha 'Adil
30  Al-Latif  -Yang Maha Lembut serta Halus
31  Al-Khabir  -Yang Maha Mengetahui
32  Al-Halim  -Yang Maha Penyabar
33  Al-'Azim  -Yang Maha Agung Copy From FADC
34  Al-Ghafur  -Yang Maha Pengampun
35  Asy-Syakur  -Yang Maha Bersyukur
36  Al-'Aliy  -Yang Maha Tinggi serta Mulia
37  Al-Kabir  -Yang Maha Besar
38  Al-Hafiz  -Yang Maha Memelihara
39  Al-Muqit  -Yang Maha Menjaga
40  Al-Hasib  -Yang Maha Penghitung
41  Al-Jalil  -Yang Maha Besar serta Mulia
42  Al-Karim  -Yang Maha Pemurah
43  Ar-Raqib  -Yang Maha Waspada Copy From FADC
44  Al-Mujib  -Yang Maha Pengkabul
45  Al-Wasi'  -Yang Maha Luas
46  Al-Hakim  -Yang Maha Bijaksana
47  Al-Wadud  -Yang Maha Penyayang
48  Al-Majid  -Yang Maha Mulia Copy From FADC
49  Al-Ba'ith  -Yang Maha Membangkitkan Semula
50  Asy-Syahid  -Yang Maha Menyaksi
51  Al-Haqq  -Yang Maha Benar
52  Al-Wakil  -Yang Maha Pentadbir
53  Al-Qawiy  -Yang Maha Kuat
54  Al-Matin  -Yang Maha Teguh
55  Al-Waliy  -Yang Maha Melindungi
56  Al-Hamid  -Yang Maha Terpuji
57  Al-Muhsi  -Yang Maha Penghitung
58  Al-Mubdi  -Yang Maha Pencipta dari Asal
59  Al-Mu'id  -Yang Maha Mengembali serta Memulihkan
60  Al-Muhyi  -Yang Maha Menghidupkan
61  Al-Mumit  -Yang Mematikan Copy From FADC
62  Al-Hayy  -Yang Senantiasa Hidup
63  Al-Qayyum  -Yang Hidup serta Berdiri Sendiri
64  Al-Wajid  -Yang Maha Penemu
65  Al-Majid  -Yang Maha Mulia
66  Al-Wahid  -Yang Maha Esa
67  Al-Ahad  -Yang Tunggal
68  As-Samad  -Yang Menjadi Tumpuan
69  Al-Qadir  -Yang Maha Berupaya
70  Al-Muqtadir  -Yang Maha Berkuasa
71  Al-Muqaddim  -Yang Maha Menyegera
72  Al-Mu'akhkhir  -Yang Maha Penangguh
73  Al-Awwal  -Yang Pertama Copy From FADC
74  Al-Akhir  -Yang Akhir
75  Az-Zahir  -Yang Zahir
76  Al-Batin  -Yang Batin Copy From FADC
77  Al-Wali  -Yang Wali / Yang Memerintah
78  Al-Muta'ali  -Yang Maha Tinggi serta Mulia
79  Al-Barr  -Yang banyak membuat kebajikan
80  At-Tawwab  -Yang Menerima Taubat
81  Al-Muntaqim  -Yang Menghukum (mereka yang bersalah)
82  Al-'Afuw  -Yang Maha Pengampun
83  Ar-Ra'uf  -Yang Maha Pengasih serta Penyayang
84  Malik-ul-Mulk  -Pemilik Kedaulatan Yang Kekal
85  Dzul-Jalal-Wal-Ikram  -Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan
86  Al-Muqsit  -Yang Maha Saksama Copy From FADC
87-  Al-Jami'  -Yang Maha Pengumpul
88-  Al-Ghaniy  -Yang Maha Kaya serta Serba Lengkap
89-  Al-Mughni  -Yang Maha Mengkayakan dan Memakmurkan
90  Al-Mani'  -Yang Maha Pencegah
91  Al-Darr  -Yang Mendatangkan Mudharat
92  Al-Nafi'  -Yang Memberi Manfaat
93  Al-Nur  -Yang bercahaya
94  Al-Hadi  -Yang Memimpin dan Memberi Pertunjuk
95  Al-Badi'  -Yang Maha Pencipta Yang Tiada BandinganNya
96  Al-Baqi  -Yang Maha Kekal
97  Al-Warith  -Yang Maha Mewarisi
98  Ar-Rasyid  -Yang Memimpin (Ke arah Kebenaran)
99  As-Sabur  -Yang Maha Penyabar




MUTIARA KATA

"Yang bernama perwira bukanlah yang banyak menjatuhkan lawan, tetapi perwira sejati ialah orang yang sanggup menguasai dirinya ketika marah"

"Ilmu dan kepandaian itu adalah sahabat yang setia dalam hidup sampai kepada penghabisan umur"

"Ilmu itu didapati dengan lidah yang gemar bertanya dan akal yang suka berfikir"

"Kita menilai diri sendiri berdasarkan apa yang kita mampu buat, orang lain menilai berdasarkan apa yang telah kita buat"



wassalam

SILA KLIK-KLIK NUFFNANG YE...TERIMA KASIH


Tuesday, March 23, 2010

UMI TAKE CARE~I WILL ALWAYS PRAY FOR YOU II

Assalamualaikum...

Umi aku masuk hospital, dalam perut dia sakit. Masa aku pergi tengok dia hari tu,memang nampak lemah, tak bermaya. Aku sebenarnya rasa sebak dalam hati. Seriously, aku tak pernah tengok dia lemah. Dia GUARDIAN ANGEL aku selama ini. Dia yang jaga aku selama 16 tahun,selama aku sakit. Aku kena penyakit aku masa aku 7 tahun. Time diagnos penyakit aku, aku kena hantar ke HKL sebab kat tempat aku time tu belum ada specialist untuk penyakit aku. Umi aku sanggup,padahal dia sorang yang kena jaga aku. Selama 4 bulan kat HKL, hanya ada aku dan dia. Time tu adik aku yang no.6 baru umur setahun. Tapi dia pilih nak jaga aku. 4 bulan kat HKL,Umi aku tak pernah dapat jumpa anak-anak dia yang lain. Kadang-kadang Abah aku akan datang time weekend, drove all the night, pagi baru sampai. Masa doktor aku diagnos penyakit aku, Umi aku terkejut tambah-tambah lagi lepas doktor bagi keterangan penuh pasal penyakit aku. aku baru umur 7 tahun time tu,bodoh tak tahu apa-apa lagi. Tapi dia strong, sangat kuat untuk jaga aku sendirian. Kisah aku terlalu panjang,biar aku berhenti setakat ini sahaja..

Masa Raya Aidilfitri lepas, Umi aku operate untuk buang tumor dalam pankreas dia. Starting from that, dia dah lain. Lemah tapi always try to be strong in front of all her children. Kalau dia dah start cerita pasal aku kena jaga diri, hati aku dah sebak bukan main,tapi aku try cool je la sambil buat-buat muka ok dan angguk-angguk. Aku banyak menangis bila fikir pasal ni, tapi memang tak ada orang tahu. Giler aku tiba-tiba nak menangis depan orang(family) and mostly depan Umi aku?!! 

Last week dia masuk HUKM, perut dia sakit sangat, Kak Ngah aku cakap there's blood dalam sisa buangan dia. Aku calm je la,tapi tak tido malam gak la aku malam tu. Pagi-pagi je aku mesej Kak Ngah aku dengan Abah aku Umi ok tak? Dapat je reply ok, terus mengantuk aku datang.

Sebenarnya baru sekali aku tengok Umi aku, entah kenapa lepas hari tu badan aku letih semacam je. kadang-kadang datang fikiran, maybe doa aku dah dimakbulkan kot?Aku tak kisah pasal diri aku asalkan doa aku dimakbulkan.. Itu sahaja yang aku mampu buat untuk dia.. Apa yang aku tahu IF I GONE SOME WILL CRY AND MISS ME, BUT IF MY GUARDIAN ANGEL HURT THE WORLD WILL CRY AND MISS HER.

 there's a bond between me and her that no one can't understand

(habis je entry ni aku dah lega pasal air mata aku dah mencurah-curah ni)

Tuesday, March 9, 2010

SIAL!!!! CELAKA!!!!


SIAL LA KAU!!!!
Kasar kan bunyi. Kau orang rasa perkataan SIAL ni kasar ke? Kalau kasar kenapa tak pernah kena ban pun?Kat sini aku bagi ayat-ayat yang menggunakan perkataan SIAL.

Hey sial, ko nak apa hah?!!
Sial la kau neh...
Aku rasa cam sial je hidup aku sekarang ni.
Aku tak suka anak sial tu!
Ko jangan nak buat kerja sial,FAHAM?!

Itu antara contoh penggunaan perkataan SIAL yang aku nak cakap, banyak lagi ayat-ayat yang guna perkataan ini. Korang semua rasa perkataan sial ini macam jahat ke?Kalau ada siapa-siapa yang guna perkataan ni maksudnya orang tu jahat la ye? Korang pernah baca majalah-majalah, buku-buku, dan manga tak? Aku pasti sangat yang korang semua akan jumpa perkataan SIAL ni dalam ayat-ayat dalam buku tu. Kalau betul perkataan SIAL ni macam jahat sangat bunyinya kenapa masih ada orang yang menggunakannya? Malahan dalam movie pun guna. Jahat ke orang yang tulis cerita tu? Penggunaan perkataan SIAL ni sangat luas penggunaannya. Mungkin ada yang pernah menggunakannya, dan mungkin ada yang tak pernah pun sebut perkataan ni. Macam mana aku boleh terfikir untuk menulis entry pasal SIAL ni? Kerana aku rasa ramai orang menggunakan perkataan ini.
Satu lagi perkataan yang paling amat sering digunakan dalam sastera bagi menunjukkan rasa marah dalam teks ialah CELAKA. Bagi aku bunyi perkataan CELAKA ni agak kasar berbanding SIAL yang bagi aku agak halus bunyinya. Sasterawan Negara yang pernah menganggotai ASAS 50 iaitu A.Rahim Kajai atau Kajai juga pernah menggunakan perkataan CELAKA dalam ceritanya. Soal penggunaan bahasa sekarang bagi aku amat luas dan lebih kepada penggunaan bahasa individu. Kadang-kadang korang boleh jumpa perkataan dialek atau asing dalam sesetengah karya kita. Bahasa kita telah berkembang,ya aku tahu. Tapi adakah berkembang, atau kita mula menggunakan perkataan-perkataan yang sebelum ini tidak pernah digunakan dalam kehidupan kita? Bagi aku tiada apa perkataan yang nampak kasar asalkan kita pandai menggunakannya. Biar aku tanya korang, kalau korang rasa nak marah kepada seseorang tu perkataan apa yang korang sebut?

Thursday, March 4, 2010

Supernatural Addicted


Sam Winchester

Dean Winchester

Yes, I am addicted...not to drugs...

owww...scrap it,wth am i talking bout..
seriously,I keep using some new words...which I can't let them go from my lips...errr


scrap it
crap
seriously
w.t.h
epic
awesome
freaky
dude

and some else...


errrr...nothing more,just for new update..hehehe..

siapa itu???

BLOGGERS