BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Followers

Wednesday, September 12, 2012

KILANG NUKLEAR DI KUANTAN, PAHANG - review

Baru je tadi aku dapat panggilan dari sorang akak tu, dari Pusat Penyelidikan Negara. Dia nak tanya pendapat pasal pembuatan kilang nuklear ni.. Aku memula tu terkejut gak sebab aku ingatkan ni rumour sahaja, aku pernah gak dengar dulu tapi tak tau la kat mana dorang nak wat.. Bila tanya pasal pendapat aku yang open minded dan berpengetahuan ni, aku memang ada pro contra nya. Tapi aku banyak berbahas pasal pro la, contra aku satu je iaitu KESELAMATAN. Yela, kita ni negara kecik sangat, Jepun adalah negara terkecil dalam kalangan NEGARA MAJU.. Malaysia ni lagi kecik dari Jepun. Aku rasa banyak kepentingan dan kegunaan bila wujudnya kilang ni, tapi andai la kan, seandainya boleh apa kata kerajaan cari satu tempat lain untuk buat kilang tu, bukan di Malaysia. Aku bukan apa, kita punya kepakaran paling hebat pun, tak sehebat kepakaran dunia. Kebimbangan aku adalah bila terjadi kesilapan semasa proses. Kepakaran yang ada di Malaysia, aku rasa tak cukup ramai.  Maaflah, tapi benda sebegini bukan seolah-olah kita nak buat kapal perang, sekurang-kurangnya kapal perang meletup bukan ada sinaran radioaktif. Bila seseorang belajar sejarah, dia akan tahu apa akibat terbesar yang terjadi apabila terkena sinaran nuklear, mak aih..seksa dowh. Tapi aku masih suka jika kita mampu membuatnya, cuma aku agak takut akan risiko. Best pulak tadi bila aku komen-komen dan bagi pendapat dekat akak tu, dah macam professor pun ada aku ase..Sebenarnya, nuklear ni besar kepentingannya. Bukan setakat kesihatan, pertanian, banyak lagi. Tapi biar pakar sahaja yang menentukannya. Last sekali akak tu tanya adakah kes ini akan menyebabkan rakyat tidak menyokong kerajaan. Bagi aku kerajaan sekarang, dan kerajaan negeri aku, aku rasa beruntung kerana berada di Malaysia. Tak ada apa aku nak tukar, semuanya bagus, as well as it always be.. Cuma kalau betul la Malaysia nak buat kilang ni, ermm aku memang sokong. Akan tetapi, kalau boleh beli satu tempat lain yang tak ada hidupan.. Aku rasa macam nak hidup lama lagi. Selain daripada tu, Kilang Nuklear Malaysia, way to go!

0 manusia nak cakap mende kat aku:

siapa itu???

BLOGGERS